(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
domácí chleba a Lučina

Potřebné ingredience
Na chleba: 350g pšeničná chlebová hladká mouka (Tesco, Kaufland, Globus) 150g žitná chlebová hladká mouka, 15g sůl 3g kmín, 2,5g suchého droždí, čerstvého půl kostky, 15 - 20ml ocet, 350ml vlažná voda nebo syrovátky Kdo chce změnu, může nasypat i semínka nebo Pizza koření Na Lučinu: 0,5l jogurtu dělám z Hollandie a nebo domácího, 1 zakysaná smetana (někdo dává smetanu na šlehání) sůl, bylinky
Postup přípravy
Recept na chleba je od paní Alenky http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=141416.
Moc nám chutná, a protože ještě nemám ošatku na kynutí chleba tak ho peču v domácí pekárně z poloviny dávky.
Do pekárny dám vlažnou vodu nebo syrovátku, do jednoho rohu nasypu nebo rozdrobím droždí, doprostřed nasypu mouky, do kterých udělám důlek a zahrnu sůl, kmín a do druhého rohu naliju ocet. Pekárnu zapnu na základní chléb,1000g a kůrku střední nebo tmavou.
K tomuto výbornému chlebu máme rádi domácí Lučinu a ta je jednoduchá jako facka :o))
Do misky si dám jogurt, který smíchám se zakysanou smetanou a solí.
Na hrnec si položím sítko, do kterého dám plenu nebo plátýnko a na to naliju směs.
Rohy pleny vezmu a svážu a takto hotový uzlíček pověsím, pod něj dám hrnec, kde mi bude odkapávat syrovátka. Takto nechám kapat několik hodin při pokojové teplotě a pak na noc dám opět na hrnec síto, do něj položím uzlík a šup do ledničky. Pokud ještě není všechna syrovátka vykapaná, stane se tak přes noc v lednici a ráno je hotovo. Hotovou lučinu přendám do krabičky a můžete smíchat s bylinkami, ale já pro delší trvanlivost sypu bylinky až pak. Dobrou chuť.
Než jsem začala dělat tuto Lučinu, nechávala jsem odkapat jen jogurt a pak tu hustou směs jsem ochutila třeba vanilk. cukrem a používala třeba na palačinky, nebo tam kde se používá šlehaná šlehačka.
Ještě jsem na netu našla recept, že pokud necháte opravdu vykapat všechnu syrovátku, tak pak z té pevné hmoty, děláte kuličky, které potřete olivovým olejem a ty pak se dávají na 5 hodin ztuhnout do lednice. Pak se přendají do sklenice a zalijí se olivovým olejem. Ještě jsem to nezkoušela,ale co není může být :o))
Moc nám chutná, a protože ještě nemám ošatku na kynutí chleba tak ho peču v domácí pekárně z poloviny dávky.
Do pekárny dám vlažnou vodu nebo syrovátku, do jednoho rohu nasypu nebo rozdrobím droždí, doprostřed nasypu mouky, do kterých udělám důlek a zahrnu sůl, kmín a do druhého rohu naliju ocet. Pekárnu zapnu na základní chléb,1000g a kůrku střední nebo tmavou.
K tomuto výbornému chlebu máme rádi domácí Lučinu a ta je jednoduchá jako facka :o))
Do misky si dám jogurt, který smíchám se zakysanou smetanou a solí.
Na hrnec si položím sítko, do kterého dám plenu nebo plátýnko a na to naliju směs.
Rohy pleny vezmu a svážu a takto hotový uzlíček pověsím, pod něj dám hrnec, kde mi bude odkapávat syrovátka. Takto nechám kapat několik hodin při pokojové teplotě a pak na noc dám opět na hrnec síto, do něj položím uzlík a šup do ledničky. Pokud ještě není všechna syrovátka vykapaná, stane se tak přes noc v lednici a ráno je hotovo. Hotovou lučinu přendám do krabičky a můžete smíchat s bylinkami, ale já pro delší trvanlivost sypu bylinky až pak. Dobrou chuť.
Než jsem začala dělat tuto Lučinu, nechávala jsem odkapat jen jogurt a pak tu hustou směs jsem ochutila třeba vanilk. cukrem a používala třeba na palačinky, nebo tam kde se používá šlehaná šlehačka.
Ještě jsem na netu našla recept, že pokud necháte opravdu vykapat všechnu syrovátku, tak pak z té pevné hmoty, děláte kuličky, které potřete olivovým olejem a ty pak se dávají na 5 hodin ztuhnout do lednice. Pak se přendají do sklenice a zalijí se olivovým olejem. Ještě jsem to nezkoušela,ale co není může být :o))

:o)

dobrou chuť

Jogurt + zakys. smetana na Lučinu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
xluciferka
(upraveno)
11. 7. 2013, 23:00
Nejdříve mi přišlo těsto podezřele řídké, ale tenhle chleba je vážně úžasný, už jsem ho pekla několikrát a ještě mockrát budu. Je vláčný a chuťově vynikající. Moc díky za receptík.
nahlásit

xlmakrela
(upraveno)
6. 8. 2013, 10:52
@xluciferka
Luci díky, u nás je chleba taky moc oblíbený a máš pravdu těsto podle receptu je řidší, tak buď dávám méně tekutiny a nebo přidávám mouku
Jinak u nás má fakt úspěch a často ho nechám kynout v ošatce a pak peču v troubě, uvidíš taky si ho oblíbíš







nahlásit

Oluska113
(upraveno)
8. 6. 2013, 20:08
Vypadá to nádherně a chutnat bude ještě lépe. Dobrý tip na letní lehkou večeři. Krásný servis.



nahlásit

xlmakrela
(upraveno)
22. 6. 2013, 7:56
@Oluska113
Oli moc děkuji, dneska máme tyhle dobroty na snídani a servis je stará kolekce GG








nahlásit

Bylinka1
(upraveno)
5. 6. 2013, 18:35




nahlásit

xlmakrela
(upraveno)
8. 6. 2013, 19:20
@Bylinka1





nahlásit
Dr.aha
(upraveno)
5. 6. 2013, 8:09
...super, to nádobí je krásné...
nahlásit

xlmakrela
(upraveno)
5. 6. 2013, 15:40
@Dr.aha
Drahuš moc děkuji, je to stará kolekce Green Gate








nahlásit